Mediterrán fogyókúra az olivadiéta
Az olivadiéta nemcsak fogyaszt, de egészséges is. Már az ókorban is gyógyhatásáról volt híres. Ma a tudomány is igazolja, hogy a benne található többszörörsen telítetlen zsírsavak segítenek a magas vérnyomás, a szívinfarktus, az időskori elbutulás, sőt még a rák megelőzésében! Az olívaolajban lévő E-vitaminnal a szívinfarktus veszélye 65 százalékkal csökkenthető. Az olívaolaj más antioxidánsokat is tartalmaz, mint amilyen a béta-karotin, valamint másodlagos növényi anyagokat, mint a fenolok és tokoferolok.
Tzatziki
Hozzávalók:
400 g kígyóuborka, 150 g natúr joghurt, 200 g túró, 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors, kapor, fokhagyma.
Elkészítési idő: 30 perc
Energia: 139 kalória adgonként
Tisztítsuk meg az uborkát, majd vágjuk fel csíkokra. Keverjük össze a joghurtot a túróval, a citromlével és az olívaojjal. Ízesítsük sóval, borssal, kaporral, és fokhagymával. Jól nyomkodjuk ki az uborkát, ne maradjon benne a leve. Ezután keverjük a joghurtos öntethez, majd tegyük a hűtőbe. Hagyjuk egy napig érni!
Fetás tonhalsaláta
Hozzávalók:
60 g fetasajt, fél doboz, tonhalfilé, fél doboz csemegekukorica, 1 zöldpaprika, fél vöröshagyma, 60 g fűszeres krémsajt, 1 dl tej, 1 evőkanál citromlé, só, bors, kapor, 3 bagett.
Elkészítési idő: 60 perc
Energia: 406 kalória adagonként
A fetás tonhalsalátát érdemes úgy elkészíteni, hogy legyen ideje összeérni. Tegyük a fetasajtot egy tálba, és törjük össze. Csepegtessük le a tonhalról az olajat, és tegyük a fetához. A kukoricáról is öntsük le a levet, és keverjük a salátához. A paprikát és a hagymát vágjuk apróra, mjad ezeket is dobjuk a tálba. A krémsajtból, a tejből és a citromléből készítsünk szószt, majd öntsük a salátára. Ízesítsük sóval, borssal és kaporral, majd tegyük a hűtőbe legalább egy napra.
Görög Saláta
Hozzávalók:
300 g kígyóuborka, 100 g koktélparadicsom, 60 g újhagyma, 200 g cukkini, 1 üveg fekete olívabogyó, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál fehérborecet, 1 teáskanál citromlé, só, bors, petrezselyem, 5 g cukor, 1 gerezd fohhagyma, 200 g kecskesajt, mentalevél
Elkészítési idő: 15 perc
Energia: 317 kalória adagonként
Tisztítsuk meg az uborkát, kockázzuk fel, és tegyük egy nagy salátástálba. Negyedeljük fel a koktélparadicsomokat, és dobjuk az uborkához. Az újhagymát és a cukkinit is daraboljuk fel, tegyük a tálba, majd a fekete olívát a leve nélkül öntsök hozzá. Olívaolajból, fehérborecetből és citromléből készítsünk öntetet, ízesítsük sóval, borssal, cukorral és apróra vágott petrezselyemmel, fokhagymával. Öntsük a salátára, és jól keverjük össze. A kecskesajtot kockázzuk fel, és nagyon óvatosan tegyük a hozzávalókhoz. Tálalás előtt díszítsük mentalevéllel.
Görög Uborkasaláta
Hozzávalók:
400 g kígyóuborka, 150 g kecskesajt, 2 lilahagyma, kapor, mentalevél, 3 evőkanál olívaolaj, 6 evőkanál citromlé, só, bors, 5 g cukor
Elkészítési idő: 45 perc
Energia: 257 kalória adagonként
Tisztítsuk meg, vágjuk kockára, majd tegyük salátástálba az uborkát. Daraboljuk rá a kecskesajtot. Vágjuk fel a lilahagymát, és dobjuk rá. A kaprot és a mentalevelet aprózzuk finomra, és szórjuk a salátára. Készítsük a citromléből és az olívaolajból öntetet, ízesítsük sóval, borssal, cukorral, és keverjük a salátához. Hidegen tálaljuk!
Karfiolsaláta
Hozzávalók:
500 g karfiol, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors, petrezselyem
Elkészítési idő: 45 perc
Energia: 56 kalória adagonként
A karfiolsalátát melegen köretként, hidegen, salátaként is tálalhatjuk. Forraljunk vizet egy nagy edényben, tegyük bele sót. Majd tegyük bele a torzsától megfosztott karfiolt, és közepes hőmérsékleten főzzük 15 percig. Vegyük ki a vízből, és csepegtessük le, majd tegyük salátástálra. Az olívaolajból és a citromból készített öntetet öntsük rá, sóval, borssal és petrezselyemmel ízesítsük.