Meg Ryan ötnapos fogyókúrája
Könnyebb úgy tartani egy fogyókúrát, hogy az ember nap mint nap mást ehet, és közben a kalóriákat sem szükséges számolgatnia. Meg Ryan olyanannyira megkedvelte ezt az étrendet, hogy azután is követte, amikor már egy deka súlyfeleslegsem volt rajta.
1.nap: alma és hús
Reggeli
Forraljuk fel 1,5 dl vizet, tegyük bele 1/4 teáskanálnyi őrölt fahéjat és 2 deka zabpehelyt. Főzzük 7 percig, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá 5 evőkanál tejet. Hagyjuk langyosra hűlni. Közben vágjuk kockára egy magháztól megszabadított méretes almát. Keverjük a zabkásához.
Ebéd
Tegyük fel főni két közepes krumplit héjában. Aprítsuk össze 2 szál újhagymát és egy nagyobb almát. Mossuk meg és töröljük szárazra 8-10 dekányi marhaszeletet, majd süssük meg teáskanálnyi olajon mindkét oldalán. Közben sózzuk, borsozzuk. Ha kész, vegyük ki a serpenyeből, s tartsuk melegen. Dobjuk a szaftra a hagymát és az almát, adjuk hozzá 1/2 teáskanál curryt, s öntsük fel 1,5 dl húslével. Fedő alatt pároljuk 7-10 percig. Pucoljuk meg a leszűrt krumplit, s azzal körítsük az almás sültet.
Vacsora
Almás hússaláta
Reszeljünk le egy nagy almát, vágjuk fel 1 szál szárzellert és 1 szál újhagymát. Forgassuk össze egy mélyebb tálban, adjuk hozzá maréknyi fejes salátát, sót, borsot, pár csepp citromot és evőkanálnyi kefirt. Csíkozzunk fel 5 deka marhahúst, és süssük meg a teáskanálnyi olajon. Sózzuk, borsozzuk, ha kész, szedjük ki a szarftból, s hagyjuk kicsit kihűlni. Adjuk a salátához. Egy szelet barna pirítóst együnk hozzá.
2. nap: tészta és zöldség
Reggeli
Reszeljünk le 5 dekányi sárgarépát, és keverjük össze 5 dkg natúr túróval. Adjuk hozzá fél citrom levét, sót és borsot. Kenjük meg vele 2 szelet extrudált kenyeret.
Ebéd
Brokkolis saláta
Főzzük ki enyhén sós vízben 12 dkg tésztát, majd szűrjük le, csapassuk le hideg vízzel, a felét pedig tegyük el vacsorára. Szedjük rózsáira 15 dkg brokkolit, s pároljuk meg kevés sós vízben. Közben vágjuk össze 1 paradicsomot és 1 szál újhagymát, keverjük össze fél citrom levével, teáskanál borecettel, ugyanennyi olívaolajjal, egy gerezd zúzott fokhagymával, 1/2 teáskanálnyi friss vágott bazsalikommal, sóval és borssal. Hagyjuk kicsit állni. Addig szűrjük le a brokkolit, s hagyjuk langyosra hűlni. Végül forgassuk össze a tésztával és az öntettel.
Vacsora
Cukkinis saláta
Reszeljük le 10 dkg cukkinit, vágjuk össze 1 piros húsú paprikát és 1 szál újhagymát. Tegyük tálba a délben eltett tésztát, adjuk hozzá a cukkinit, a paprikát és a hagymát. Keverjük bele evőkanálnyi vágott kaprot, 2/3 pohár joghurtot, 1/2 teáskanálnyi reszelt citromhéjat, 1/2 citrom levét, teáskanálnyi borecetet, sót és borsot. Salátalevelekkel bélelt tányéron tálaljuk.
3. nap: ananász és csirke
Reggeli
Vágjuk össze 10 dkg ananászt és egy nagyobb almát. Forgassuk össze teáskanálnyi mazsolával és négy evőkanál frissen facsart narancslével.
Ebéd
Karibi kukoricás tál
Főzzük meg 20 dkg csirkemellfilét 1,5 dl húslében. A felét tegyük el késöbbre. Kockázzuk fel 15 dkg ananászt, egy szál újhagymát és 10 dkg gumós köményt. Forrósítsuk fel teáskanálnyi olajat, dobjuk rá a hagymát és a köményt 10 dkg mélyhűtött csemegekukoricával. Pároljuk egy-két percig, majd öntsük rá a csirke főzőlevét. Ízesítsük csipet chilivel és őrölt szerencsdióval. Pároljuk további 8 percig. Közben vágjuk csíkokra a csirkemellet, s tálaláskor forgassuk a raguba az ananásszal együtt.
Vacsora
Répás csirkesaláta
Vegyük elő a délben eltett húst, csíkozzuk fel. Vágjuk össze 15 dkg ananászt, egy szál újhagymát, egy sárgarépát és maréknyi kínai kelt. Készítsünk rá dresszinget 2/3 pohárnyi joghurtból, teáskanál mustárból, 1/2 citrom levéből. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
4. nap: rizs és túró
Reggeli
Tegyen tálkába 10 dkg natúr túrót, keverje össze 1 reszelt almával, teáskanál mézzel és 1/2 dl tejjel.
Ebéd
Gombás-paradicsomos rizs
Pároljuk meg 10 dkg előfőzött barna rizst, a felét tegyük el későbbre. Közben vágjuk össze 15 dkg gombát és egy gerezd fokhagymát. Pároljuk meg mindkettőt teáskanálnyi olajon. Adjuk hozzá 15 dkg darabolt paradicsomot, 1/2 teáskanálnyi friss, vágott oregánót, csipet sót. Egy-két perc további párolás után forgassuk bele a rizst. Főzzük még 6-8 percig. Közben reszeljük le 10 dkg kígyóuborkát, vágjuk össze 1 szál újhagymát. Keverjük ki 10 dkg túrót 1/3 pohár joghurttal, adjuk hozzá a hagymát és az uborkát. Enyhén sózzuk, borsozzuk. A rizzsel tálaljuk.
Vacsora
Gyümölcsrizs
Pucoljuk meg két szem mandarint. Keverjük ki 10 dkg túrót 2/3 pohár joghurttal, késhegynyi őrölt fahéjjal és csipet vaníliás cukorral. Forgassuk bele a mandarint és a délben eltett rizst. Hagyjuk kicsit összeérni.
5. nap: zöldségleves
Reggeli
Keverjük ki 5 dkg túrót késhegynyi fahéjjal. Pirítsuk meg egy szelet barna toastot, kenjük meg a túróval, és karikázzuk rá 1/2 banánt.
Ebéd
Vágjuk össze fél hagymát, és pároljuk meg teáskanálnyi olajon. Öntsük fel 1,2 liter vízzel, és ha felforrt, dobjuk bele egy leveskockát. Közben vágjuk össze egy sárgarépát, szedjük rózsáira egy karfiolt, karikázzuk fel 10 dkg pórét, kockázzuk fel 10 dkg zellert, egy krumplit. Tegyük a levesbe, s főzzük 10 percig. Ekkor adjuk hozzá 10 dkg mélyhűtött zöldborsót, s vegyük le az edényt a tűzről. Ízesíthetjük csipetnyi őrölt szerencsdióval is. Tálaláskor szórjuk meg maréknyi friss, vágott petrezselyemmel. A levest szedjük ketté, a felét tegyük el vacsorára.
Vacsora
Melegítsük meg a délben eltett levest, szórjuk meg maréknyi friss, vágott petrezselyemmel.