Az eper (a csábító szemek)
Ebben a rovatban bemutatom az eper előnyeit, hátrányait, származását és írok egy-két receptet.
Miért egészséges?
Tisztító, emésztést és veseműködést serkentő, immunerősítő hatást tulajdonítanak az epernek. gazdag az ásványianyag- (kalcium-, kálium-, vas-) és gyümölcssavtartalma: 28 mg kalcimumból, 145 mg káliumot, 18 mg magnéziumot rejt 100 grammja. Vastartalma miatt ajánlható vérszegénység, köszvény és tuberkulózis ellen. a vitaminok közül az A provitaminját, B1 és B2, valamint 40 mg C-vitamint találhatunk benne. Önállóan fogyasztva vagy valamilyen tejtermékkel készült epres csemegeként nagyon jól beleillik az egészségfenntartó táplálkozásba, de alacsony energiatartalma (35 kcal 100 grammban) miatt testsúlycsökkentő étrendbe is. A bogyós gyümölcshöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, amelyek antioxidáns hatásúak, vagyis a felesleges szabad gyökök lekötésével megakadályozzák azok sejtkárosító hatását.
Származása