Pink epres fogyókúrája
Lássuk hát a csodát! Még a vadóc Pinknek is szüksége van bizonyos időnként arra, hogy ledobjon pár kilót. Az énekesnő elárulta, hogy amikor felvesz egy-egy lemezt, bizony élvezettel nassol a stúdióban, és ezért gyorsan felugrik rá pár kiló. Nem csoda, hogy diétázni kell, hiszen hatalmas adagokat tud felfalni egy-egy finomabb ételből. Rátalált azonban arra a megoldásra, ami gyorsan leolvasztja az énekesnőről a plussz kilókat. Ki ne szeretné az epret?
Reggelire
5 dkg teljes kiörlésű kenyér, 2 teáskanál vaj, 15 dkg eper, vagy 4 evőkanál cukormentes müzli, 15 dkg eper, 1/2 író
Tízóraira és uzsonnára
1/2 liter író, 10 dkg eper Előétel - ebédhez, vacsorához 10 dkg eper
Ebédre és vacsorára
Epersaláta
Béleljen ki egy mélyebb tálkát salátalevelekkel. Vágjon félbe egy megmosott grépfrútot. Az egyik felét facsarja ki, a másik feléből vájja ki éles kanállal a gyümölcs húsát. Forgassa össze 15 dkg kisebb szemű eperrel, és kanalazza a salátára. Keverje el kalányi olívaolajjal a grépfrútlét, és öntse a salátára. Szórja meg a tetejét maréknyi pirított zsemlekockával.
Epres metélt
Kisebb fazékba tegyen fel bő fél deci vizet teáskanálnyi mézzel. Szórjon bele kevés őrölt fahéjat, és dobjon bele 1-2 percre 15 dekányi epret. Húzza le a tűzről, hagyja kihűlni. Közben főzzön ki 8 dkg durum szélesmetéltet, szűrje le, hagyja jól lecsurogni. Forgassa össze az eperkompóttal.
Sajtos epertál
Rakjon körbe egy tányért salátalevekkel, és karikázzon rá 5 dekányi kecske- vagy mozzarella sajtot. Kanalazzon köré 15 dkg félbevágott epret. Locsolja meg balzsamecettel!! A sajtra tegyen 1 kanál mézet is.
Eper vs. spárga
Számos érv szól az eper és a spárga kettőse mellett. Például az, hogy a friss gyümölcs C-vitamin-tartalma serkenti a zsírégetést, a káliumban bővelkedő zöldség pedig az izomzat építésében segít. Ezenkívül az eprben rejlő ritka növényi anyag, az ellagsav gátolja a fertőzések kialakulását, illetve rákmegelőző hatása van, a spárga aszparaginsavja pedig ösztönzi a veseműködést, valamint fokozza az anyagcserét, így tovább támogatja a test megtisztulását. És 10 dkg eper mindössze 32 kalóriát tartalmaz, ugyanennyi spárgában pedig csupán 18 kalória van.
Csirkemell spárgával és epermártással
Hozzávalók (2 személyre):
25 dkg eper, 1 hagyma, 1 marék friss bazsalikom, 1 tk. egész zöld bors, 1,5 dl almaecet, 7,5 dkg barna cukor, só, bors, 50 dkg fehér spárga, 4 csirkemellfilé a bőrével együtt (7-8 dkg/db), 1 szál citromfű, 1 ek. olaj, 1 lime
A mártáshoz a megtisztított epret apró darabokra vágjuk. Meghámozzuk a hagymát, majd finomra kockázzuk. Néhány levelet kivéve felaprítjuk a bazsalikomot. Összekeverjük az előkészített hozzávalókat meg az egész borsot, az ecetet, illetve a barna cukrot, és 15 percig hevítjük.Végül sóval, borssal ízesítjük. Ezután a spárgákat megmossuk és meghámozzuk, a fás végüket eltávolítjuk. Midet félbevágjuk, és 15 percig pároljuk. A mellfiléket megtisztítjuk, és lecsepegtetjük. A citromfűleveleket a csirkemell bőre alá dugjuk, és fogvájóval vagy hústűvel rögzítjük. Felforrósítjuk az olajat, és mindkét oldalán ropogósra pirítjuk a húst. Sóval, borssal és 1/2 lime levével ízesítjük, majd 10 perc alatt puhára sütjük a csirkemelleket. A maradék bazsalikomlevelet a spárgához keverjük. Végül a csirkemellel és a mártással tálaljuk, szeletelt lime-mal díszíthetjük.